Anope IRC Services

Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

Pages: [1]   Go Down

Author Topic: services not staying started  (Read 11717 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

hardwarewizard

  • Anope User
  • Offline Offline
  • Posts: 22
services not staying started
« on: March 14, 2009, 08:11:07 PM »

[Mar 14 15:55:47 2009] Done reading configuration file.
[Mar 14 15:55:47 2009] Loading IRCD Protocol Module: [inspircd12]
[Mar 14 15:55:47 2009] Loading Encryption Module: [enc_none]
[Mar 14 15:55:47 2009] Anope 1.9.1-explodes-on-impact (0) (ircd protocol: InspIRCd 1.2) starting up
[Mar 14 15:55:47 2009] Error while loading ms_rsend: Don't like memo reciepts, or something.
[Mar 14 15:55:47 2009] Error while loading os_sgline: Your IRCd does not support SGLine
[Mar 14 15:55:47 2009] Error while loading os_oline: Your IRCd does not support OMODE.
[Mar 14 15:55:47 2009] os_info: Directive OSInfoDBName loaded (os_info.db)...
[Mar 14 15:55:47 2009] Databases loaded
[Mar 14 15:55:47 2009] Info: Reflecting database records.
[Mar 14 15:55:47 2009] Connected to Server 1 (localhost:9028)

ok this is an odd one. as you can see it connected just 1 problem right after anope is not running and the pid file is gone. there is nothing in any log for inspircd.


what should i look at ???
Logged

Charles Kingsley

  • Contributor
  • *
  • Offline Offline
  • Posts: 1405
Re: services not staying started
« Reply #1 on: March 14, 2009, 08:18:45 PM »

Using 1.9.1 is a bit dangerous, be warned!

If you can run it via ./services -support it would help us identify where the problem lies.
Logged

hardwarewizard

  • Anope User
  • Offline Offline
  • Posts: 22
Re: services not staying started
« Reply #2 on: March 14, 2009, 08:45:34 PM »

ok here is the log.

1 additional item the pid file is now remaining but anope is not running
Logged

Charles Kingsley

  • Contributor
  • *
  • Offline Offline
  • Posts: 1405
Re: services not staying started
« Reply #3 on: March 15, 2009, 10:15:01 AM »

Does it just "stop" there?

Do you have a ULine in place?
Logged

hardwarewizard

  • Anope User
  • Offline Offline
  • Posts: 22
Re: services not staying started
« Reply #4 on: March 15, 2009, 01:19:06 PM »

yes i have a u-line in place.

and yes it just stops
Logged

Naram Qashat

  • Team
  • *
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Posts: 192
    • CBX's Sprite Animations
Re: services not staying started
« Reply #5 on: March 15, 2009, 03:23:43 PM »

Can you run Anope again inside of gdb, and see if it's crashing?  If it is, provide a backtrace and we can see where the problem is.
Logged

hardwarewizard

  • Anope User
  • Offline Offline
  • Posts: 22
Re: services not staying started
« Reply #6 on: March 15, 2009, 03:52:22 PM »

yes i can but not exactly sure how you want me to run it from inside gdb.

i'm not that versed with gdb.

i did provide the log from this command ./services -support earlier
Logged

Charles Kingsley

  • Contributor
  • *
  • Offline Offline
  • Posts: 1405
Re: services not staying started
« Reply #7 on: March 15, 2009, 03:56:32 PM »

cd ~/services/bin
gdb services
run -support

Logged

hardwarewizard

  • Anope User
  • Offline Offline
  • Posts: 22
Re: services not staying started
« Reply #8 on: March 15, 2009, 04:09:08 PM »

[Mar 15 11:59:47.627752 2009] debug: Sent: :00A ENDBURST
[Mar 15 11:59:47.627765 2009] debug: Received: CAPAB START
[Mar 15 11:59:47.627906 2009] debug: Received: CAPAB MODULES m_alltime.so,m_banexception.so,m_chanprotect.so,m_globops.so,m_operchans.so,m_operprefix.so,m_sajoin.so,m_sakick.so,m_samode.so,m_sanick.so,m_sapart.so,m_saquit.so,m_sslmodes.so
[Mar 15 11:59:47.628159 2009] debug: Received: CAPAB CAPABILITIES :NICKMAX=32 HALFOP=1 CHANMAX=65 MAXMODES=20 IDENTMAX=32 MAXQUIT=256 MAXTOPIC=308 MAXKICK=256 MAXGECOS=129 MAXAWAY=201 IP6NATIVE=0 IP6SUPPORT=1 PROTOCOL=1201 CHALLENGE=a}m-9_#'#osikucys#sg PREFIX=(yqaohv)!~&@%+ CHANMODES=be,k,l,Oimnpstz USERMODES=,,s,iow SVSPART=1
[Mar 15 11:59:47.628186 2009] debug: Received: CAPAB END

Program received signal SIGPIPE, Broken pipe.
0xffffe410 in __kernel_vsyscall ()

thats the last few lines let me know if you need more info
Logged

Naram Qashat

  • Team
  • *
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Posts: 192
    • CBX's Sprite Animations
Re: services not staying started
« Reply #9 on: March 15, 2009, 04:11:27 PM »

Inside there, do "bt full", and paste that as well.
Logged

hardwarewizard

  • Anope User
  • Offline Offline
  • Posts: 22
Re: services not staying started
« Reply #10 on: March 15, 2009, 04:13:11 PM »

(gdb) bt full
#0  0xffffe410 in __kernel_vsyscall ()
No symbol table info available.
#1  0xb7e017f3 in write () from /lib/tls/i686/cmov/libc.so.6
No symbol table info available.
#2  0x080a4a7f in flush_write_buffer ()
No symbol table info available.
#3  0x080a4b5e in buffered_write ()
No symbol table info available.
#4  0x080a4d2e in sockprintf ()
No symbol table info available.
#5  0x080a1657 in send_cmd ()
No symbol table info available.
#6  0xb7d3d6f4 in InspIRCdProto::SendClientIntroduction () from /home/ircd/services_base/bin/../data/modules/runtime/inspircd12.so.N03lV8
No symbol table info available.
#7  0x08087e66 in introduce_user ()
No symbol table info available.
#8  0x08088977 in init_secondary ()
No symbol table info available.
#9  0x0808c710 in main ()
No symbol table info available.
Logged

Naram Qashat

  • Team
  • *
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Posts: 192
    • CBX's Sprite Animations
Re: services not staying started
« Reply #11 on: March 16, 2009, 02:00:24 AM »

When you configured Anope, did you say yes or no to the debug question?  Because it looks like you said no to it.  Reconfigure it with debugging and try it again.
Logged

hardwarewizard

  • Anope User
  • Offline Offline
  • Posts: 22
Re: services not staying started
« Reply #12 on: March 16, 2009, 02:29:36 AM »

i recompiled as you stated

[Mar 15 22:19:12.411377 2009] debug: Received: CAPAB END

Program received signal SIGPIPE, Broken pipe.
0xffffe410 in __kernel_vsyscall ()
(gdb) bt full
#0  0xffffe410 in __kernel_vsyscall ()
No symbol table info available.
#1  0xb7e1c7f3 in write () from /lib/tls/i686/cmov/libc.so.6
No symbol table info available.
#2  0x080c0ac4 in flush_write_buffer (wait=0)
    at /home/ircd/anope2/trunk/src/sockutil.c:227
        maxwrite = 71
        nwritten = -1209480768
        fds = {fds_bits = {1024, 0 <repeats 31 times>}}
        tv = {tv_sec = 0, tv_usec = 0}
        errno_save = 2
#3  0x080c0d01 in buffered_write (fd=10, buf=0xbfb9c4c7 "", len=71)
    at /home/ircd/anope2/trunk/src/sockutil.c:299
        nwritten = 71
        left = 0
        errno_save = 2
#4  0x080c0de1 in sockprintf (s=10, fmt=0x80cc43a "%s\r\n")
    at /home/ircd/anope2/trunk/src/sockutil.c:510
        args = 0xbfba0498 " Ë\016\bÈ\004º¿YÚ\001"
        buf = "ERROR :m_services_account.so is not loaded. This is required by A                                                                                                 nope\r\n\000\001\000\000\000ôÏ跸Ź¿\030Ź¿¸Å¹¿v\000\000\000Gã\016\bóÇ᷸Ź¿Ì\n\                                                                                                 f\b\n\000\000\000Gã\016\bv\000\000\000\000\000\000\000\230Ź¿\035Ä\f\bv\000\000\                                                                                                 000\230Ź¿\000\000\000\000¼Å¹¿\000\004", '\0' <repeats 22 times>, "\024$Ü·\000\0                                                                                                 ---Type <return> to continue, or q <return> to quit---
00\000\000\000\000\000\000ôÏè·(ƹ¿\210Ź¿(ƹ¿\017\000\000\000½ã\016\b"...
        value = -1208185664
#5  0x080bcfa9 in send_cmd (source=0x0,
    fmt=0xb7d5a204 "ERROR :m_services_account.so is not loaded. This is required by Anope") at /home/ircd/anope2/trunk/src/send.c:44
        args = 0xbfba04c8 "xq@\bè\004º¿2WÜ·P\033\021\b\b\005º¿](\n\ba"
        buf = "ERROR :m_services_account.so is not loaded. This is required by Anope\000 0.0.0.0 1237169952 ++I :Operator Service\000tion Service\00009 22:04:17", '\0' <repeats 887 times>
#6  0xb7d56d8b in anope_event_capab (source=0xbfba0778 "", ac=1, av=0x8407140)
    at /home/ircd/anope2/trunk/src/protocol/inspircd12.cpp:1254
        argv = {
  0x80a285d "\213Eø\211Eèë\021Ç\004$,©\f\bèQäÿÿèª:üÿ\213Eè\203Ä$_]Ã\220U\211å\203ì\030\203}\f", 0x61 <Address 0x61 out of bounds>,
  0x8111b78 "\210\033\021\bP\033\021\b", 0xbfba0508 "Ø\aº¿\n¬\v\bx\aº¿\001",
  0x80a4095 "\211Eü\213EüÉÃ\220U\211å\203ì\030ÇD$\004>G\n\bÇ\004$Ô©\f\bèÈ\216", 0x80e7520 ""}
        argc = -1078327496
        cbmi = (CBModeInfo *) 0xbfba0508
#7  0x080bac0a in process () at /home/ircd/anope2/trunk/src/process.c:368
        retVal = 0
        current = (Message *) 0x0
        source = '\0' <repeats 20 times>, "\005\000\000\000\000\000\000\000\n\00---Type <return> to continue, or q <return> to quit---
0\000\000\213ï\r\b\000\000\000\000\214\aº¿À\214ü·Ø\aº¿\002\027\f\b\200ï\r\bõ\003\000"
        cmd = "CAPAB", '\0' <repeats 58 times>
        buf = "CAPAB\000END\000\000ILITIES\000:NICKMAX=32 HALFOP=1 CHANMAX=65 MAXMODES=20 IDENTMAX=32 MAXQUIT=256 MAXTOPIC=308 MAXKICK=256 MAXGECOS=129 MAXAWAY=201¸\006º¿\000\000\000\000¸\006º¿ëø\000\000µæ\017\bsÇá·¸\006º¿J\023\f\b\n\000\000\000µæ\017\bëø\000\000\000\000\000\000\220\006º¿\220\006º¿\n\000\000\000q/q\001"...
        s = 0xbfba053e "END"
        ac = 1
        av = (const char **) 0x8407140
        m = (Message *) 0x8111b50
#8  0x080a23ac in main (ac=2, av=0xbfba08d4, envp=0xbfba08e0)
    at /home/ircd/anope2/trunk/src/main.c:486
        t = 1237169952
        last_update = 1237169952
        last_expire = 1237169952
        last_check = 1237169952
        last_DefCon = 1237169952
        i = 135131008
        progname = 0xbfba0e4f "services"
(gdb)


thats what i get
Logged

Naram Qashat

  • Team
  • *
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Posts: 192
    • CBX's Sprite Animations
Re: services not staying started
« Reply #13 on: March 16, 2009, 02:36:56 AM »

Hmm, well, SIGPIPE isn't crashing, it's losing connection, but the message showing up in the backtrace does explain a lot.  You don't have m_services_account.so loaded on InspIRCd.
Logged

hardwarewizard

  • Anope User
  • Offline Offline
  • Posts: 22
Re: services not staying started
« Reply #14 on: March 16, 2009, 08:24:38 PM »

ok after loading m_services_account.so, m_globops.so, m_hidechans.so in inspircd 1.2 anope is finally running

why anope is requiring m_globops.so, m_hidechans.so i don't know but i would prefer to not use them.

thanks for the help
Logged

Naram Qashat

  • Team
  • *
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Posts: 192
    • CBX's Sprite Animations
Re: services not staying started
« Reply #15 on: March 16, 2009, 08:29:30 PM »

It requires m_globops.so because of the global messages it sends out, and it requires m_hidechans.so because the Services pseudo-clients use the +I usermode on themselves.
Logged

hardwarewizard

  • Anope User
  • Offline Offline
  • Posts: 22
Re: services not staying started
« Reply #16 on: March 16, 2009, 08:45:00 PM »

i did not know that in the past i did not need those files
Logged
Pages: [1]   Go Up